fbpx

Gendarmhuse på Grænsestien

vejle-havn-fliser
Vejle Havn
november 15, 2018

Historiens vingesus støbt i hvid beton


Esbjerg Kommune har som markering af genforeningsjubilæet anlagt Grænsestien - en 33 km lang vandrerute nær Ribe, der inviterer lokale borgere og tyske turister ud i naturen. Til Grænsestien har landskabsarkitekt Steen Gelsing tegnet tre gendarmhuse i smuk hvid beton med hver en vægt på 80 tons.
Et gendarmhus var oprindeligt betegnelsen for opholdssted til grænsevogterne, der fra 1864 - 1920 holdt opsyn ved grænsen til fods. De nyopførte gendarmhuse fungerer som infostandere for rutens besøgende, og er sammensat af vådstøbte betonelementer, der stikker op i landskabet til minde om den tidligere dansk-tyske grænse.


Historiens vingesus støbt i hvid beton


Esbjerg Kommune har som markering af genforeningsjubilæet anlagt Grænsestien - en 33 km lang vandrerute nær Ribe, der inviterer lokale borgere og tyske turister ud i naturen. Til Grænsestien har landskabsarkitekt Steen Gelsing tegnet tre gendarmhuse i en smuk hvid beton med hver en vægt på 80 tons.

Et gendarmhus var oprindeligt betegnelsen for opholdssted til grænsevogterne, der fra 1864 - 1920 holdt opsyn ved grænsen til fods. De nyopførte gendarmhuse fungerer som infostandere for rutens besøgende, og er sammensat af vådstøbte betonelementer, der stikker op i landskabet til minde om den tidligere dansk-tyske grænse.

Gendarmhuse på Grænsestien, Ribe

Bygherre:
Esbjerg Kommune

Landskabsarkitekt:
Steen Gelsing (i samarbejde med Arkitektladen)

Opført:
2020


Landskabsarkitekt Steen Gelsing fortæller om sine tanker bag projeket:

”De tyske grænsegendarmer skulle patruljere langs grænsen i al slags vejr, dag og nat, uden at have egentlige steder, hvor de kunne komme i ly. Derfor blev der langs grænsen opført flere små selvbyggede primitive skjul, hvori de kunne søge tilflugt under det værste vejr. Deres skjul var opført af få skråtstillede planker – og dette er inspirationen til Grænsestiens tre Info-bygninger. De med mellemrum skråtstillede betonelementer skal illudere et sådant simpelt gendarmskjul i et nutidigt formsprog - og med plads til generelle informationer om Grænsestien og dens seværdigheder på de enkelte delstrækninger."

"Det var faktisk efter et virksomhedsbesøg hos Aarhus Cementvarefabrik, at jeg ved selvsyn så hvordan man kan lege og forme i beton. Her er alt muligt, som de sagde, og jeg var nu ikke længere i tvivl om at min drøm om at skabe de hvide Gendarmhuse, kunne virkeliggøres. Processen var enkel og ligetil. Tegninger og specifikationer blev udarbejdet i samarbejde med Arkitektladen i Ribe - som i samarbejde med Aarhus Cementvarefabrik fik projektet sat i verden."

Steen Gelsing, Landskabsarkitekt Esbjerg Kommune

 
grænsestien_ribe
grænsestien infostander
grænsestien_ribe
grænsestien

Minder specialelementerne fra Grænsestien i Ribe om dine idéer til et nyt projekt?


Minder specialelementerne fra Grænsestien i Ribe om dine idéer til et nyt projekt?